מושגים בסיסיים בצילום

דף זה נוצר כדי שאני ואתם הגולשים, נוודא שאנו מדברים באותה שפה. ובשפת הקולנוע, יש מס' מושגים בסיסיים שהכרתם תועיל בהבנת יסודות הצילום בוידאו.

זה לא כזה מסובך כמו שזה נשמע…

 הבסיסיים ביותר שיש:

פריים –  מסגרת הצילום שמהווה את הבסיס לתמונה המצטלמת שכל מה שמחוץ לה לא מצטלם, וכל מה שבתוכה מצטלם (תלוי כמובן בגורמים טכניים שונים של תכונות העדשה, התאורה, הצמצם והפוקוס).

 שוט –  יחידת הבסיס של הצילום הקולנועי. השוט מוגדר כצילום המתחיל מרגע הפעלת המצלמה על ידי הצלם עד להפסקת פעולת הצילום. אפשר להגדיר גם את השוט

ביחידת זמן – שוט ארוך או קצר, כלומר פעולת מצלמה קצרה או ארוכה. השוט יכול להתבצע תוך כדי תנועה או תוך כדי צילום סטטי. בסרט עלילתי שאתם צופים בו בקולנוע יש בממוצע חמש מאות עד אלף שוטים.

למרות שיכולות הצילום של רוב מצלמות הקסדה מוגבלות למדי, עדיין מומלץ מאוד להבין את המונחים הבאים כדי שנוכל לבצע בחירות מושכלות של בצילום, עוד בשטח.

 א. לונג שוט – Long Shot – צילום מרחוק של נוף או של אנשים שאנו רואים בפריים את כל גופם. דוגמה לתמונת לונג שוט:

דוגמה ללונג שוט קיצוני (Extreme Long Shot):

  ב. מדיום שוט – Medium Shot – צילום שבו אנו רואים את חצי הגוף העליון או חפץ המצולם nמקרוב אך לא  מקרוב מאוד.

 ג. קלוז אפ – Close Up – צילום שבו אנו רואים גוף או חפץ מקרוב מאוד.

מונחים המגדירים תנועות מצלמה:  

א. פאן ימינה/שמאלה – כשהמצלמה ממוקמת על הקסדה, אתם עומדים במקום מבלי לנוע, ועוקבים אחרי רוכב הנע מצד אחד לצד השני כשרק ראשכם והמצלמה עוקבים  אחריו. ניתן כמובן לצלם פאן מחצובה (מומלץ),מהכתף או מכל בסיס יציב יחסית שעליו ממקמים את המצלמה וניתן לנוע עמה שמאלה וימינה.

 ב. טילט למעלה/למטה – כשם שהבסיס אליו מחוברת המצלמה (קסדה) יכול לנוע שמאלה וימינה הוא יכול גם לנוע גם כלפי מטה ומעלה. תנועה זו מכונה טילט. כמו בפאן גם הטילט יכול להיות מכל מקום שעליו מונחת המצלמה ויש לה אפשרות לנוע למעלה או למטה.

ג. זום – תנועה מקרבת או מרחיקה באמצעות עדשת המצלמה. מנגנון הזום הוא חשמלי ואופטי גם יחד.  ברובן המוחלט של מצלמות הקסדה הייעודיות, אין אופצייה לזום. אז למה זה כאן? כי לפעמים נשלב בין מצלמת הקסדה למצלמת וידאו רגילה (כמו בסרטון הזה) ונוכל להנות מיתרונות הזום.

ד. זוויות צילום – זווית צילום היא הזווית שבה ממוקמת המצלמה ביחס לאובייקט המצולם. קיימות שלוש זוויות צילום בסיסיות: זווית גבוהה, שבה האובייקט מצולם מלמעלה למטה, זווית בגובה העין, שבה ממוקמת המצלמה מול האובייקט, וזווית נמוכה, שבה ממוקמת המצלמה בגובה מאוד נמוך יחסית לאובייקט. מיקום זווית המצלמה נקבע על ידי הצלם על פי תכנון מוקדם. הנה דוגמה לסרטון שמשלב מגוון זויות צילום, כולל מצבים בהם המצלמה הונחה על הקרקע והשיגה זוית נמוכה במיוחד.

כל סרט מחולק ליחידות בימוי לפי הפירוט הבא:

א. סצנה – יחידת בימוי בסיסית המאופיינת בכך שהיא מתקיימת במקום אחד ובזמן אחד. לדוגמה, בוקר בכיתה; כאשר נעבור למסדרון בית הספר נעבור לסצנה אחרת. גם אם

הסצנה במסדרון מתרחשת במקביל לסצנה בכיתה מבחינת הזמן, עדיין היא נחשבת לסצנה נפרדת כי המקום שונה.

ב. סיקוונס – מספר סצנות המתרחשות האחת אחרי השניה ביחידת זמן מתמשכת ובעלות נושא משותף. לדוגמה, מרדף מכוניות ברחבי העיר: המקומות משתנים וגם הזמן אך הנושא משותף לכל הסצנות של המרדף.

ועכשיו, כשאנו סגורים על עניין המושגים, ויש לנו כבר מצלמה (אם לא, הכנסו לכאן), בואו נתארגן לרכיבה: עבור ל"הכנות לרכיבה ולצילום".

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: